کارهای سخت و زیان آور
ماده 1
کارهای سخت و زیان آور کارهایی است که در آنها عوامل فیزیکی، شیمیایی، مکانیکی بیولوژیکی محیط کار غیراستاندارد بوده که در اثر اشتغالکارگر تنشی به مراتب بالاتر از ظرفیتهای طبیعی (جسمی و روانی) در وی ایجادمیگردد که نتیجه آن بیماری شغلی و عوارض ناشی از آنمیباشد.
تبصره
کارهایی که در آن عوامل و شرایط محیط کار به دلیل نقص یا عدم استفاده از امکانات فنی و مهندسی و موازین پیشگیری غیر استاندارد باشد چنانچهبا رفع نقص و یا به کارگیری امکانات فوق بتوان این عوامل را به حد استاندارد و مجاز رسانید جزء کارهای سخت و زیان آور محسوب نمیگردد. تشخیص این امر به عهده کمیته ماده 18 این آییننامه خواهد بود. بر این اساس کارهای سخت و زیان آور به شرح مواد آتی خواهد بود.
ماده 2
کار در معادن اعم از تحت الارضی یا سطح الارضی که ایجاب مینماید کارگران در تونلها و راهروهای سر پوشیده به استخراج بپردازند.
تبصره
کار استخراج شامل جدا کردن یا منفجر ساختن مواد از سطح کار، حمل مواد عملیات مربوط به انفجار، اداره تأسیسات آب و برق در داخل معدن و بهطور کلی هر گونه مباشرت و نظارتی که ایجاب نماید کارگر در تونلها، راهروها یا میلههای معدن انجام وظیفه نماید، میباشد.
ماده 3
حفر قنوات و چاهها و فاضلابها و تونلهای زیر زمینی و کار در مخازن سر بسته.
ماده 4
تخلیه و حمل مواد مذاب از کورههای مشغول به کار و کار مستمر در مجاورت کورههای ذوب به نحوی که کارگر درمعرض مستقیم حرارت یا بخاراتزیان آور متصاعد از کوره باشد.
ماده5
کارگرانی که مستقیماً و مستمراً در امر تولید در کارگاه های دباغی ، سالامبور سازی و روده پاک کنی اشتغال دارند وکار مستمر در گندابروها -جمعآوری، حمل و دفن زباله شهری.
ماده 6
کار کارگرانی که مستمراً به امر جمع آوری و انتقال و انبار کردن کود (نظافت مستمر طویله، اصطبل، سالنهای پرورشطیور) در واحدهای دامداریو طیور اشتغالدارند.
ماده 7
کار مستمر و مداوم در فضای باز و در ارتفاع بیش از پنج متر از سطح زمین بر روی دکلها، اتاقکهای متحرک، داربستهاو اسکلتها.
ماده8
کار مداوم برروی خطوط و پستهای انتقالبرق با فشار شصتوسه کیلوولت و بالاتر.
ماده 9
مشاغل شن پاشی، پخت آسفالت دستی، قیرپاشی و مالچ پاشی.
ماده 10
عملیات جوشکاری در داخل مخازن.
ماده 11
کارهایی که استمرار آنها موجبات ابتلا به بیماریها حاصل از اشعه را فراهم میآورد، نظیر کار با مواد رادیواکتیو و قرارگرفتن در معرض پرتوهاییونساز به تشخیص مراجع ذیصلاح و به استناد قانون حفاظت در برابر اشعه مصوب جلسه مورخ بیستم فروردین ماه 1368 مجلس شورای اسلامی.
ماده 12
کار در محلهای با فشار محیط بیش از حد مجاز از قبیل غواصی.
ماده 13
کار مستمر در محیطهایی که با وجود رعایت مقررات حفاظتی و ایمنی موجبات بیماریهای گوشی و یا کری کارگر رافراهم سازد.
ماده 14
کار در امور سمپاشی باغات و اشجار و مزارع و ضدعفونی اماکن و طویلهها و آشیانههای مرغداری در زمان سمپاشی.
ماده 15
کار کارگرانی که مستقیماً در امر تولید و ترکیب سموم و حشره کشها اشتغال دارند در زمان انجام کار.
ماده 16
کار با وسایل دارای ارتعاش درحدی که برای سلامتی کارگر زیان آور باشد.
ماده 17
مرکز تحقیقات و تعلیمات حفاظت و بهداشت کار، حد مجاز و استاندارد هریک از مواد شیمیایی و عوامل بیولوژیکی وفیزیکی که در این آییننامهنامبرده شده است پس از تشکیلکمیته های تخصصی تعیین و جهت تصویب به شورایعالی حفاظت فنی پیشنهاد مینماید.ترکیب کمیتههای تخصصی را شورایعالی حفاظت فنی تعیین خواهد نمود.