روش تسویه حساب با کارگران باید چگونه باشد؟
مقدمه
متاسفانه تعداد زیادی از کارفرمایان و کارگران اطلاع چندان مناسبی از روند نحوه تسویه حساب با کارگران را ندارند و همین موضوع باعث وجود اختلاف بین طرفین و در مواردی حتی منجر به شکایت و عدم اتمام پروژه به شکل مناسب میشود. بنابراین در مورد تسویه حساب با کارگر، فقط کارکنان و کارگران نیستندکه خسارت مالی و آسیبهای دیگر میبینند، بلکه کارفرمایان نیز دچار ضرر و زیان زیادی خواهند شد؛ علاوه بر این مساله، اگر کار به شکایت و پیگیریهای مشابه برسد، در نهایت باید شورای حل اختلاف ورسیدگی به امور مربوطه، در میان کارفرما و کارگران قضاوت لازم را انجام دهند. در این صورت هم کارفرماو هم کارگر، شاید فقط بخاطر اختلاف جزئی در روند تسویه حساب با کارگر، وقت خودشان را دردادگاهها و نهادهای مختلف هدر دهند.
در زمینه قانون کار و نحوه تسویه حساب بهتر است که از خدمات مشاوره بیمه و قانون کار بهره بگیرید تا از بوجود آمدن مشکلات محتمل جلوگیری نمایید.
بنابراین اگر از همان ابتدا، تمامی کارفرمایان و کارگران تا حد زیادی از چگونگی و مراحل تسویه حساب با کارگر یا تسویه حساب با پرسنل، اطلاعات مناسبی داشته باشند، هم اختلاف زیادی بین طرفین پیش نمیآید و هم فعالیتهای پروژه به خوبی پیش میرود. آگاهی راجع به مواردی مانند تسویه حساب ماهانه کارگر یا تسویه حساب سالانه کارگر، میتواند اهمیت زیادی در عقد قراردادهای پیمانکاری داشته باشد تا هر دو طرف مخصوصا کارگران، بتوانند از حقوق خود به شکل مناسبی دفاع کنند. یارا مشاور در این مقاله اطلاعات جامعی درباره امور مربوط به تسویه حساب با کارگر و تسویه حساب با پرسنل مختلف را دراختیار شما قرار میدهد.
نحوه تسویه حساب با کارگر
به منظور تسویه حساب تمام با کارگران و پرداخت تمامی حقوق و مزایای آنها در بازههای زمانی مختلف، یک سند تسویه حساب به صورت مقطعی تنظیم میشود. برای مثال ممکن است این سند به صورت تسویه حساب ماهانه کارگر یا تسویه حساب سالانه کارگر نوشته شود. معمولا مبلغ توافقشده درقرارداد به همراه مزایای گوناگون، به حساب بانکی کارگران واریز شده و کارگران سند نوشتهشده ومضموم تسویه حساب با کارگر را تایید و امضا میکنند. البته برخی از کارفرمایان پروژهها و کسبوکارهای بزرگ هنگام واریز حقوق به بانک، یک سند بانکی به کارگران ارائه میکنند که معادل با امضای کارگران خواهد بود.
تسویه حساب با کارگر از دید قانون وزارت کار
دقت کنید که در قانون کار ایران، ماده قانونی خاصی به منظور تسویه حساب با کارگر وجود ندارد. بنابراین روند تسویه حساب تنها به توافق بین کارگران و کارفرمایان بستگی دارد. در صورتیکه تسویه حساب با کارگر در مدت معلومی انجام نشود، کارگران میتوانند اقدام به شکایت از کارفرما کنند. کارفرمایان باید این نکته را در نظر بگیرند که به منظور اجرای قانون کار، بعد از اینکه مهلت قرارداد پیمانکاری به اتمام رسیده ویا فسخ شده باشد، لازم است تا علاوه بر پرداخت حقالزحمه کارگران به همراه مزایا، مبلغی هم تحت عنوان حق سنوات به آنها پرداخت کنند.
البته بیشتر از مبلغ تسویه حساب با کارگر، نحوه پرداخت حقوق کارگران و مراحل قانونی آن است که هردو طرف باید از آنهااطلاع داشته باشند. حتی در قراردادهای موقت هم بعد از اتمام آنها، کارفرمایان بایدنسبت به تسویه حساب با کارگران اقدام کنند.
حتما میدانید که بر اساس قانون وزارت کار، یک مزد روزانه برای کارگران تعریف میشود که حاصل ضرب این مبلغ در عدد 30 یا 31 مبلغ ماهیانه را مشخص میکند. میزان مزایا و پاداش و عیدی کارگران هم توسط قانون کار هر ساله تعیین میشود.
مراحل تسویه حساب کارفرما با کارگر
همانطور که اشاره کردیم، برای تسویه حساب با کارگران، در ابتدا یک سند جامع تنظیم میشود که مبلغ حقوق، مزایا و دیگر اطلاعات مهم روی آن درج میشود و مبلغ توافقشده پس از تنظیم سند به حساب بانکی کارگران واریز شده و به امضای کارگران میرسد. در ادامه تمامی مراحل قانونی برای تسویه حساب با پرسنل را خدمتتان معرفی میکنیم:
تسویه حساب اداری
تسویه اداری نخستین مرحله به منظور تسویه با کارگر است. در بسیاری از پروژههای مختلف، ممکن است اشیاء و تجهیزات باارزشی از قبیل وسایل حفاظتی و کالای مختلف در اختیار کارگران قرار داده شود.
همچنین کارگران میتوانند از صندوق امانت در برخی مشاغل بهره ببرند. در تمامی این موارد، لازم است تا ابتدا کارفرمایان نسبت به تسویه اداری با کارگر اقدام کنند.
تسویه حساب مالی