انواع قرارداد و تفاوت آن ها با یکدیگر
قرارداد کار، قراردادی معین است که بین کارفرما و کارگر بسته میشود. قانون کار برای جلوگیری ازسوءاستفاده کارفرمایان از کارگران به وجود آمده است و یک قانون آمره است و کارگر و کارفرما نمیتوانندمخالف آن عمل کنند و حقوق و مزایایی کمتر از آنچه در قانون کار آمده است را در نظر بگیرند.
قراردادها از نظر نوع کار و مدت آن به سه دسته تقسیم میشوند که هرکدام ویژگیهای خود را دارند اماحکم آمره بودن درباره همه آنها است. در این مقاله ابتدا انواع قرارداد معرفی میشوند و پس از آن تفاوت قرارداد کار معین با موقت و تفاوت قرارداد دائم و موقت مورد بررسی قرار میگیرند.
انواع قرارداد کار
قرارداد دائمی یا غیرموقت
قرارداد دائمی نوعی از قرارداد است که دارای تاریخ شروع و فاقد تاریخ انقضا است. این کارها دارای ماهیت دائمی هستند و به همین دلیل قرارداد آنها به صورت غیرموقت بسته میشود. در این قرارداد منع قانونی برای بستن قرارداد به صورت آزمایشی وجود ندارد. قرارداد آزمایشی به منظور آشنایی کارگر وکارفرما با یکدیگر، مشخص شدن تناسب کار و نوع شغل و محیط کارگاه برای کارگر و روشن شدن اخلاق کاری کارگر برای کارفرما برای مدت حداکثر ۳ ماه بسته میشود.
کارگر یا کارفرما میتوانند در طول دوره آزمایشی قرارداد را فسخ کنند(و یا در موارد پیمانکاری، فسخ قرارداد پیمانکاری صورت میگیرد. )پس از اتمام دوره آزمایشی و عدم فسخ آن توسط طرفین، قرارداد به صورت دائمی تداوم پیدا میکند.
کارشناسان و صاحبنظران حقوق کار تاکید دارند که برای شغلهایی با ماهیت دائمی، قرارداد دائم بسته شود اما در قانون کار منعی برای بستن قرارداد موقت در این شغلها وجود ندارد.
در این قرارداد با افزایش تعداد سالهای کاری، مزایایی مانند سنوات و بیمه افزایش پیدا میکند و بعد ازپایان کار کارگر میتواند از حقوق بازنشستگی و از کارافتادگی استفاده کند. بهترین نوع قرارداد برای کارگر، قرارداد دائمی است زیرا کارگر از مزایای کار دائمی برخوردار میشود.
لازم به ذکر است که عیدی قرارداد کار به هر انواع قرارداد کار تعلق میگیرد.